
Ön camların nasıl yapıldığını hiç merak ettiniz mi? Evet der dediğinizi duyar gibiyim , bu yüzden bunun hakkında yazılan konumuzu sizler ile paylaşmak istedik buyrun konumuza devam edelim..
Oto Cam Nasıl Yapılır?
Ön camlar, bir aracın çok tanıdık bir parçasıdır. Yolcuları hava ve enkazdan koruyan koruma görevi görürler. Konfor ve işlevsellik sağlarken aerodinamik bir unsur oluştururlar. Bir devrilme sırasında araç tavanının bükülmesini önlerler. Ve bu sayede sürücü ve ön koltuktaki yolcu öndeki yolu görebilir. Ön camsız bir hayat düşünebiliyor musunuz? Biz de yapamayız, hadi otomobil ön camlarının nasıl yapıldığını keşfedelim.
Camın Hammaddeleri nelerdir?
Cam Hammaddeleri

Cam, ısıtıldığında kaynaşan ve birlikte reaksiyona giren oksitlerden oluşur. Ana bileşenler şunlardır:
- Kum veya Silika: Silikon dioksit, silika olarak da bilinen kimyasal bir bileşiktir ve çoğunlukla küçük kuvars granüllerinden oluşan bir kum türüdür. Silika, 2.000°C’nin üzerinde çok yüksek bir erime noktasına sahiptir ve ön camın yaklaşık yüzde 60 ila 70’ini oluşturur.
- Sodyum Karbonat: Silika ile karıştırıldığında, sodyum karbonat erime noktasını yaklaşık 1.000°C’ye düşürür ve bu da cam yapım sürecini daha verimli hale getirir. Ancak Sodyum Karbonat, bitmiş camın suda çözünür olmasına neden olur.
- Kireç veya Kalsiyum Oksit: Tipik olarak kireçtaşı, kireç veya kalsiyum oksitten elde edilen, Sodyum Karbonatın etkilerine karşı koyar ve camı suda çözünmez hale getirir. Kireç ayrıca camın sertliğini ve kimyasal dayanıklılığını artırır.
- Potasyum Oksit, Magnezyum Oksit ve Alüminyum Oksit: Bu oksitlerden küçük miktarlarda sıklıkla eklenir.
- Kırıntı: Yeni cam yapımında eritmeyi kolaylaştırmak için eklenen kırık veya atık camdır.
Su ekleyin, bu malzemeleri yüksek sıcaklıkta ısıtırken birlikte karıştırın ve işte! Kimyasal füzyon süreci, yeni bir madde olan camı doğurarak gerçekleşir.
Oto Cam İmalatı
Hammaddeler uygun miktarlarda uygun şekilde ölçüldükten sonra, parti düz cam işlemi kullanılarak eritilir. “Yüzdürme yöntemi” adını, camın üretim adımlarından biri sırasında tam anlamıyla bir hazne içinde ‘yüzmesi’ nedeniyle almıştır. Bu işlem, erimiş camın bir erimiş metal yatağı üzerinde yüzdürülmesiyle düzgün bir kalınlığa ve düz yüzeylere sahip bir cam levha üretir. Özel olarak tasarlanmış bir şamandıra odasında, cam bir taşıma bandı üzerinde hareket ediyormuş gibi yüzer. Açılışta, sıcaklık yaklaşık 1.000°C’dir ve camı her türlü kirlilikten arındırır. Ve 600°C olan çıkışta, daha düşük sıcaklıklar, camın üretimin bir sonraki aşamasına geçecek kadar sertleşmesini sağlar.
Şamandıra odasından çıktıktan sonra özel güneş kaplamaları uygulanabilir. Bu kaplamalar yazın ısının arabanızın içine girmesini engellerken kışın da iç mekan sıcaklığını korur. Cam daha sonra lehr adı verilen özel bir fırına girer ve burada cam kesilmeye hazır olduğunda oda sıcaklığına soğumadan önce kademeli olarak yaklaşık 200°C’ye soğutulur.
Oto Cam Kesim & Temperleme
Soğutulduktan sonra, büyük cam tabakasının istenen eğriliğe göre kesilmesi ve şekillendirilmesi gerekir. Elmas bir çizici kullanılarak, camda bir kesik çizgi çizilir ve bu çizgi daha sonra kırılır veya koparılır. Bu adım, yüksek düzeyde doğruluk sağlamak için otomatikleştirilmiştir. Cam levha daha sonra bükülerek şekillendirildiği bir kalıba yerleştirilir. Cam dolgulu kalıp, camın kalıbın şeklini doldurduğu noktaya kadar bir fırında ısıtılır.
Cam daha sonra camı hızlı bir şekilde ısıtarak ve ardından soğuk hava ile patlatarak mukavemetini artırmak için temperlenir. Bu işlem camı sertleştirir ve dış yüzeyi sıkıştırmaya ve iç yüzeyi gerginliğe sokar. Temperleme ile, cam hasar gördüğünde, ön cam keskin kenarları olmayan birçok küçük cam parçasına kırılacaktır.

Oto Cam Laminasyonu
Laminasyon işlemi, iki cam levhanın aralarında bir plastik tabaka ile birbirine yapıştırıldığı yerdir. Bu işlem, yırtılmaya karşı dayanıklı tek bir birim oluşturmak için ısı ve basıncın kullanıldığı otoklav adı verilen özel bir fırında gerçekleştirilir. Laminasyon, cam kırıldığında yırtılmaya karşı dayanıklı iç plastik tabakaya yapışacağı için cama güç verir. Bu aynı zamanda iyi bir görüş sağlar çünkü plastik tabaka ön cam hasar gördüğünde bile şeffaf kalır. Ön cama bir kaya veya moloz parçası çarparak kırılmaya veya çatlamaya neden olursa, hasar ön camın dış tabakasıyla sınırlıdır. Her kaya veya moloz parçası camı kırabilseydi, araba sürmenin ne kadar tehlikeli olacağını bir düşünün. Neyse ki cam laminasyon, araçlarımız için çok daha güvenli ve dayanıklı bir cam sağlıyor.
Ek olarak, laminasyon işlemi sırasında farklı sensörler, ataşmanlar ve kalıplar cama entegre edilebilir veya imal edilebilir. Bunlar, yağmur sensörlerinden çok amaçlı antenlere ve hidrofobik kaplamalara kadar her şeyi içerir .