
Araç Muayenesinde Ağır Kusurlar Nelerdir?
Güvenlik, aracınızı incelemenin en önemli ve bariz nedenidir. Muayene sırasında bulunan bir araç kusuru sizi daha sonra sorunlardan kurtarabilir. Yolda zamana ve paraya mal olacak bir arıza veya daha da kötüsü bir kaza yaşayabilirsiniz. Federal ve eyalet yasaları, araç kullanımdayken sürücünün günlük incelemesini gerektirir ve yolculuk öncesi incelemeyi yapmazsanız, DOT denetçisi aracınızı hizmet dışı bırakabilir. Peki neden güvenli olmayan bir araçta kendi hayatınızı veya bir başkasının hayatını riske atasınız?
Yolculuk Öncesi Muayene: Bir sürücünün yolculuğa başlarken yapması gereken ilk şey, bir önceki güne ait Sürücü Araç Muayene Raporunu incelemektir. Belirlenen kusurlar varsa, DVIR’in kusurun onarıldığını veya kusurun aracın güvenliğini etkilemediğini ve onarımın gereksiz olduğunu onaylayan bir tamirci tarafından imzalandığını doğrulamanız gerekir. Önceki güne ait DVIR’de bir kusur varsa, raporu incelediğinizi ve gerekli sertifika ve imzanın mevcut olduğunu belirtmek üzere raporu imzalamanız gerekir.
Araç Muayenesi: Sürücü aşağıdaki parça ve aksesuarların iyi çalışır durumda olduğundan emin olmadığı sürece hiçbir kamyon kullanılamaz:
-Römork fren bağlantıları dahil servis frenleri
-Dönüş göstergeleri
-Park (el) freni
-Direksiyon mekanizması
-Aydınlatma cihazları, farlar ve reflektörler
-Lastikler
-Korna
-Ön cam silecekleri
-Arka görüş aynaları
-Bağlantı Cihazları
-Tekerlekler ve Jantlar
-Sıvılar
– Acil Durum ekipmanı
Araç kusurları sürücüler için ciddi riskler oluşturabilir ve hem büyük hem de küçük kazalara ve yaralanmalara yol açabilir. Modern otomobiller çeşitli güvenlik özellikleriyle tasarlanmış olsa da, sürücüler ve yolcular için ciddi tehlikeler oluşturan kusurlar yine de meydana gelebilir.
Hava yastıkları, ateşleme sistemi, frenler, lastikler ve yakıt sistemi dahil olmak üzere yaygın araç kusurlarını inceleyelim. Bu kusurların her biri potansiyel olarak yoldaki güvenliğinizi tehlikeye atabilir.
En yaygın 10 araç kusuru nedir?
Ne tür bir araba kazasına karışmış olursanız olun, önemli ve ağır yaralanmalara maruz kalabilirsiniz. Yaralanmalara yol açan en yaygın 10 araç kusuru şunları içerir:
1. Emniyet kemerleri
Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’ne göre, emniyet kemerlerinin arızalanması nedeniyle yaklaşık 3 milyon kişi yaralanıyor. Çoğumuz için arabaya bindikten sonra yaptığımız ilk şey kemerlerimizi bağlamaktır. Emniyet kemerleri muhtemelen aracınızın en hayat kurtaran güvenlik özelliğidir . Arızalı bir emniyet kemeri ciddi ve ölümcül yaralanmalara neden olabilir. Emniyet kemeri kusurları, kırık bir mandaldan arızalı gerilim dedektörlerine kadar her şeyi içerir. Arabalar arızalı emniyet kemerleriyle park halindeyken üreticiler sizi tehlikeye atar.
2. Hava yastıkları
Çoğu zaman hava yastıkları, aracı karayollarında kullanırken açılabilir. Zamanından önce açılan arızalı hava yastıkları sürüş sırasında görüşünüzü engelleyebilir ve bu da kazaya neden olabilir. Arızalı bir hava yastığı, olması gerekenden çok daha yüksek bir kuvvetle de açılabilir. Bu meydana geldiğinde, kırık kollar, astım krizleri, hava yastığı yanıkları, işitme kaybı ve körlük gibi araba kazasından farklı yaralanmalara neden olabilir. Takata’nın geri çağrılması durumunda , hava yastıkları açıldığında araç yolcularına ölümcül şarapnel atıldı.
3. Yakıt Sistemleri
Araba yangınları ve patlamalar her sürücü için korkutucu bir deneyimdir. Arızalı yakıt sistemleri birçok araç yangınına katkıda bulunur. Yakıt sistemi kusurlarının bir örneği, üreticilerin bir çarpışma sırasında gazın akışını kesmek için bir kesme cihazı kurmamalarını içerir. Yakıt sistemleri bir dizi gizli yoldan arızalı olabilir. Arabada yangın çıktıktan sonra mümkün olan en kısa sürede bir avukatla konuşmak önemlidir.
4. Kapı Kilit Mekanizmaları
2014 yılında Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), kapı mandalı arızalarıyla ilgili bir soruşturma başlattı. Bu sayının büyük bir yüzdesi, bazıları kusurlardan kaynaklanan kırık kapı mandallarından kaynaklanmaktadır. Arızalı kapı mandalları, sıkı sorumluluk kanunlarının revize edilmiş hali olduğundan, mağdurların tazminat alabilmesi için ihmalin kanıtlanması gerekmiyor.
5. Direksiyon Bileşenleri
Arızalı direksiyon simidlerine ilişkin uyarılar aşağıdakileri içerebilir:
- Direksiyon veya direksiyonu çevirmede zorluk
- Araç düz bir yolda bir taraftan sürükleniyor
- Normal sürüş sırasında direksiyon gürlüyor
- Direksiyonu çevirdiğinizde cızırtılı sesler
Yoldaki diğer sürücülerin, yayaların ve sürücülerin güvenliğini sağlamak için bu uyarıların ciddiye alınması gerekir.
6. Fren sistemi
Arızalı frenler hem yaygındır hem de ölümcüldür. Eğer güvenli bir şekilde duramıyorsan, güvende değilsin! Fren veya gaz pedallarının arızalı olması, sürücünün ne kadar hızlı gittiğini kontrol etmesini engelleyecek ve sürüşe zarar verecektir. Frenlerinizin arızalı olduğuna dair bazı uyarılar arasında aşırı ısınma, çatlak kaliperler, ABS sistemi arızası , arızalı park veya acil durum freni ve sızdıran hidrolik hatları yer alabilir.
7. Lastikler
Arabanızın lastik basıncını kontrol etmek araç bakımının temel bir bileşeni olsa da, zayıf lastik basıncı aynı zamanda lastiğinizin arızalı olduğunun bir işareti de olabilir . Yanlış hizalanmış süspansiyonlar ve kusurlu süspansiyonlar lastiklerin eşit olmamasına, eşit olmayan aşınmaya ve potansiyel olarak bir kazaya neden olabilecek bir patlamaya neden olabilir. Arızalı lastiklerin diğer belirtileri dişlerdeki aşınma ve düşük hava basıncıdır. Genellikle yeni araçlarda lastiklerin arızalı olup olmadığını çok geç olana kadar anlamanın kolay bir yolu yoktur.
8. Ön Camlar ve Pencereler
Önden çarpışmada aracınızın ön camı, aracınızın kabininin yapısal bütünlüğünün %45’ini oluşturur. Devir işleminde bu oran %60’tır. ve aynı zamanda geri çağırmalara da tabi olabilir. Arızalı bir ön cama sahip olabileceğiniz işaretler arasında kolayca hasar görmesi, yanlış boyutlandırılması veya takılması ya da çarpılması yer alır. Ön camların yanı sıra araba camları da sürücüler için tehlike oluşturabilir. Aracınızın camları tamamen kapatılmış olmalı, hiçbir delik veya kılcal çatlak olmamalıdır. Ayrıca, yukarı ve aşağı düzgün bir şekilde yuvarlanabilmeli ve kapıdaki lastik durduruculara tam olarak oturabilmelidirler.
9. Ön cam silecekleri
Ön camlarınızın düzgün çalıştığından emin olmak önemlidir. Sileceklerinizin düzgün çalışmadığının ilk işaretlerinden biri, sileceğin tam olarak süpürmemesidir. Bu, görüş mesafesini azaltır ve kar ve yağmur sırasında kazaya neden olabilir. Sileceklerinizin düzgün çalışmadığını fark ederseniz, silecek lastiklerini mümkün olan en kısa sürede değiştirin.
10. Farlar ve arka lambalar
Sürücüler geceleri görmek için öncelikle farlarına güveniyorlar. Bu nedenle farların çok yuvarlandığı anda çalışır durumda olması gerekir. Aksi takdirde yoldaki yolcuların ve diğer sürücülerin hayatları anında tehlikeye girmektedir. Görüş mesafesinin düşük olması sürücülerin yolu mümkün olduğunca görememesine neden olur ve ciddi kazalara yol açabilir. Geceleri göremiyorsanız ve ampulünüzün yanmadığını biliyorsanız far arızanız olabilir.
Arızalı otomobillerle ilgilenen bir avukatla neden görüşmeliyim?
Şefkatli bir avukat, kontrolünüz dışındaki durumlardan kaynaklanan kayıpları, acıları ve ıstırapları karşılamaya yetecek hiçbir parasal miktarın olmadığını bilir. Ancak bir otomobil arızasının mağduru iseniz, tazminat davası açabilirsiniz. Kusurlu bir otomobil davası açmak, aşağıdaki durumlarda tazminat almanıza yardımcı olabilir:
- Kayıp ücretler
- Sağlık Faturaları
- Ağrı
- Cefa
- Araç onarımı veya değiştirilmesi
- Konsorsiyum kaybı