ADAS Kalibrasyonu nedir Ve Neden Önemlidir? 2022

Şerit Terk Uyarısı gibi daha karmaşık sistemlere park etmeye yardımcı olacak sensörler olsun, aracınızın doğru şekilde yeniden kalibre edilmesi gerekir

Adas Kalibrasyonu, Günümüzün araçlarında öncam da bağlı olarak bulunan, kameralar, uyarlanabilir hız sabitleyici, şerit asistanı, otomatik park etme ve daha fazlası gibi çeşitli güvenlik özellikleriyle donatılmış olma ihtimali vardır. Bu özelliklerin düzgün çalışması için aracınızdaki birden fazla kamera ve sensörün uygun şekilde kalibre edilmesi gerekir.

Oto camınıza bağlı kameralar

Oto camınıza bağlanan bu kameralar ve sensörler, aracınızın ADAS olarak da adlandırılan gelişmiş sürücü yardım sistemlerinin kritik bileşenleridir. Ön camın değiştirilmesi veya onarılması gerektiğinde, güvenliğiniz açısından sizi yolda korumaya devam edebilmesi için bu sistemin yeniden kalibre edilmesi gerekir.

İster ön camın değiştirilmesine ihtiyacınız olsun, ister aracınızın ADAS ekipmanı bir çarpışma esnasında, sizi güvende tutmak için bu ekipmanın yeniden kalibre edilmesi gerekecektir. Adas kalibrasyonu hizmetin gerçekleştirilmesinin neden bu kadar önemli olduğu hakkında her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin.

ADAS Özellikleri nelerdir?

ADAS teknolojisi yeni bir şey gibi görünse de, araç üreticileri aslında bunu on yıllardır uyguluyorlar. 1950’de ilk ADAS özelliği – kilitlenme önleyici fren sistemleri – tanıtıldı ve o zamandan beri hem temel hem de lüks model otomobillerde düzinelerce yeni güvenlik özelliği uygulandı.

Aracınızın sahip olabiliceği ADAS özelliklerinden bazıları şunlardır:

●        Hız kontrolü

●        Uyarlanabilir hız sabitleyici

●        Şeritten ayrılma uyarısı

●        Lastik basıncı izleme

●        Trafik işaretleri tanıma

●        Park yardımı

●        Yaya algılama

●        Yedek kameralar

Yukarıdaki belirtilen ADAS özelliklerinin tümü, ön camınıza bağlı kameralara ve sensörlere bağlı değildir, fakat çoğu işlemi yaparlar. Aracınızında bulunan kameralar ve sensörlerin tam olarak çalışabilmesi için montajı düzfün yapılmalıdır

ADAS İşlevselliğini Ne Etkileyebilir?

 Öncam değişimi yaptırmak, doğal olarak ön camınıza bağlı ADAS kameralarının hizasını bozacaktır. Ancak diğer birkaç şey bu kameraların ve sensörlerin hizalanmasını ve işlevselliğini etkileyebilir.

●        Tekerleklerinizin hizalanması

●        Ön cama zarar vermese bile kazaya sebep olması

●        Aracınıza satış sonrası aksesuarların takılması

●        Kameların şeritleri tam göstermemesi

ADAS kameralarınızı ve sensörlerinizi belirlenen konumlarının dışına çıkaran herhangi bir şey – sadece bir milimetre bile olsa – sistemin işlevselliğini bozabilir. Ve kameralar ve sensörler doğru şekilde hizalanmadığında güvenlik sistemleriniz sizi ve yolcularınızı kazalara karşı koruyamaz hale gelir.

ADAS Kalibrasyonununda Bilinmesi Gerekenler

Güvenlik sistemlerinizin düzenli bir şekilde çalışmadığını fark ettiyseniz , bir ön cam değişimi veya onarımına ihtiyacınız olduğunda, servisin de yapılmasını bekleyin.Araç üreticinizin koşullarına bağlı olarak, aracınız statik yeniden kalibrasyon, dinamik yeniden kalibrasyon veya her ikisini birden gerektirebilir

Ön Camınızın Statik Veya Dinamik Kalibrasyona İhtiyacı Var Mı?

Günümüzünde bulunan yeni model otomobiller, bir ön cam değişiminden veya bir çarpışmadan sonra ADAS kameralarını ve sensörlerini yerinden oynattıktan sonra farklı ön cam kalibrasyonu gerektirir. Araç üreticiniz, aracınızın hangi kalibre tipine ihtiyacı olduğunu veya her ikisini birden gerekip gerektirmediğini belirtmelidir. 

Aracınızın ön cam montajı için oto cam servisine getirdiğinizde, teknisyenler ne tür bir kalibrasyon gerektirdiğini belirleyecektir, bu nedenle teknik olarak bu bilgiyi bilmenize gerek yoktur. Ancak, kullandığınız otomobil hakkında iyi bilgi sahibi olmak her zaman iyidir, bu nedenle iki tür ADAS yeniden kalibrasyonu hakkında bilmeniz gerekenler burada.

Statik Kalibrasyon nasıl yapılır?

Statik kalibrasyon, gerçekleştirilmesi yaklaşık 1 ila 3 saat gerektiren oto cam servisi içi prosedürdür. Son derece kontrollü bir ortam ve teknisyenin kameraları ve sensörleri yeniden programlamak için kullandığı aracın önüne monte edilmiş her araca göre panolar ile yapılır. Kalibrasyondan sonra, işlemin doğru bir şekilde gerçekleştirildiğinden emin olmak için otomobil bir test sürüşünden geçmelidir.

Dinamik Kalibrasyon nasıl yapılır?

Dinamik dediğimiz kalibrasyon işlemi araca göre değişiklik gösterebilir ,Bu tür kalibrasyon işlemi , aracın şeritleri düzgün okunabilen yollarda ,yağmursuz ve kar yağışı olmayan ortamlarda gerçekleştirilir. Taşınabilir kalibrasyon aletleriyle sistemde bizlere verilmiş hızlarda sürülmesini gerekir. hareket halinde uygulanan bir kalibrasyon türüdür

Biliyor muydunuz… Aracınızdaki herhangi bir onarım, servis veya bakımın ardından, Gelişmiş Sürücü Destek Sistemlerinizin kalibre edilmesi gerekebilir, bu, ADAS performansınızın bozulmamasını sağlamak için mi?

Otocam servisleri, araçlarınızın ADAS’ını üretici standartlarına göre kalibre etmek ve sıfırlamak için en son üreticiye özel donanım ve yazılım ekipmanı ile donatılmıştır.

Şerit Terk Uyarısı gibi daha karmaşık sistemlere park etmeye yardımcı olacak sensörler olsun, aracınızın doğru şekilde yeniden kalibre edilmesini sağlamak için en son ve en gelişmiş teknolojilerle donatılmış uzman ADAS Gelişmiş Sürücü Yardım Sistemi kalibrasyon araçlarını kullanmanızı tavsiye ederim

Yorum yapın